Главно меню
Механа "Кайзер"
За нас
Менюто
Къде ще ни откриете
По пътя на слънцето
Специални поводи
Кетъринг
Нощувки
Галерия
Работа при нас
Рецепта
Контакти
Линкове
 
Механа "Кайзер" arrow По пътя на слънцето 19 January 2018
По пътя на слънцето

Като изключим кулинарните удоволствия в с.Орешак има и други малко позабравени с времето. От село  Орешак може  да започне вашата разходка в природата, която ще остави траен спомен в живота на всеки.

Селото е създадено през 17 век, когато се построява и  третият по големина манастир в страната . Троянският манастир "Успение Богородично" изиграва решаваща роля в развитието на селото през вековете. Той е и най-голямата културна и историческа забележителност.

Скита "Свети Никола " и килийното училище

В Балкана - хижа Амбарица, Добрила,  Дерменка, облечени в тишина и загадки, красота и първичност, българщина и дух с ехо на балканджии и реалност.

 И тъй като нямаме басейни в нашето село е добре да посетите така популярните места за 'къпане' - "Божковският вир", плочите на манастира "Буната", "Синият вир", "Воденицата", "Къньовете" на Черноосъмската река, в която с повече късмет може да уловите риба.

 Националният панаир - изложба на народните художествени занаяти, съхранил през годините творбите на стари и съвременни майстори на занаяти и проложни изкуства. Всяка година продължава веселата традиция по варене и дегустация на Троянска сливова ракия в двора на панаира в края на септември.

 Най-грандиозното за селото събитие е на 15 август "Голяма Богородица" - празника на Троянският манастир честван с литийно шествие с чудотворната икона "Света Богородица - Троеручица"

 Голям интерес предизвикват всички мероприятия на селското читалище "Развитие" от чиито стари и млади самодейци блика такъв ентусиазъм, присъщ единствено на богато душевни балканджии, с болезнено чувство за съхранение и развитие на българските традиции. Не случайно награждавани не веднъж с първи места и многобройни грамоти. Съществуването му вече 110 години заслужава съжителство с  такива самодейни колективи.